Sunday, August 12, 2012

Hartanah Dah Banyak, Ada 10! Apa Nak Buat?


Post kali ini lebih aku nak berkongsi dengan anda pada yang dah banyak hartanah (berapa hartanah yang anda kata banyak? 2, 3, 6, 12? Subjektif pada anda..) Banyak dah kan.. sikit2 lama jadi 'bukit'! Selalu kita bercerita tentang membeli hartanah... apa kata kita 'up' sikit ilmu.. bab ini jarang aku tengok kita jumpa (selalu yang kita jumpa, teknik membeli hartanah, teknik beli lebih 2, 3 dan 4 hartanah, teknik mudah dapat pinjaman untuk membeli hartanah, bla..bla..bla..)

Sebenarnya bab ini patut kita baca dulu sebelum kita memulakan membeli hartanah untuk pelaburan (ni tak, main beli je macam beli ikan kat pasar! Bila ikan busuk, salahkan orang lain!) Kita perlu kenal pasti apa objektif kita dalam pelaburan hartanah yang bakal kita ceburi. Short term, mid term dan long term. Kalau boleh, ketiga-tiga term kita boleh buat untung maksimim!

Antara objektif dalam hartanah pelaburan:

1.  Beli dan sewakan sampai untuk hari tua: Teknik yang kebanyakan orang suka fikir nak buat. Untuk kesenangan hari tua katanya.. Beli di lokasi menarik (semestinya semua hartanah pelaburan lokasi jadi tajuk utama!) Setiap bulan tunggu dan ambil sewa, dapat duit sewa, bayak hutang installment bulanan pada bank yang memberi pinjam, tolak maintainace dan lain2.. lebihan tu baru kita kira keuntungan.. biasanya untung tak berapa banyak. Tapi kalau bilangan rumah dah cecah 10 unit, untung bersih 1 unit RM100. 10 unit? ok lah RM1k kan? Siapa nak bagi?  

2.  Beli dan jual: Teknik ni pun tidak kurang hebatnya. Teknik yang orang Melayu jarang buat dedulu.. Sekarang dah ramai dah! Mungkin modal jadi alasan kerana teknik ni biasanya untung 'sedap' dengan unit 'landed property' yang harganya agak tinggi berbanding yang 'rise up'. Teknik 'Flipping' katanya.. Beribu-ribu orang dah pun jadi jutawan dengan teknik ni.. 

3.  Beli, sewa dan jual: Cara ini kalau kena cara memang boleh jadi jutawan. Beli sepuluh unit, cukup 10 tahun, jual semua! Satu unit kalau dapat untung bersih dari kenaikan hartanah RM100k, Dah 10 unit? Tak ke banyak duit tu! Jom gi Mekah!

4.  Beli, sewa, jual dan beli lagi dan lagi!: Tambah selangkah lagi dari teknik yang kat atas. Beli 5 unit secara berperingkat. 1 unit setiap tahun. Cukup 5 tahun (biasanya pun lock-in period 5 tahun..) masuk tahun ke 6, jual unit pertama yang kita beli tadi. Dapat untung bersih daripada jualan unit tadi katakan RM100k, tu dah boleh buat deposit beli lebih dari 3 unit tu!! Beli dan tambahkan koleksi rumah anda!! huish!! rabun aku beb sebab banyak sangat rumah korang! Belanja le aku makan! huhuhuhu!

Itu lah antara sedikit sebanyak yang dapat aku kongsi. Sebenarnya lagi banyak lagi teknik yang kat luar tu boleh kita cari dan terapkan dalam bidang hartanah ni.. 

P/S: Teknik ni mungkin tak sama dengan anda bergantung pada lokasi, masa, dan sebagainya.. Boleh lah sebagai rujukan yaa! Selamat beramal! JANGAN LUPA TANGGUNGJAWAB ZAKAT ANDA!
4 comments:

izzat said...
This comment has been removed by the author.
edibrahim said...

Kini baruku tahu caranya..

thanks share

Mohammad Syahman bin Abu Hasan said...

Sama-sama :-) harap info ini serba sedikit dpt membantu anda..

neorise said...

Good info

http://hartanahpropty.blogspot.com/2013/11/hartanah-3.html

Tanah Lot 55' x 75' , sesuai untuk tapak rumah atau bangunan. Lokasinya di Bukit Selambau , Kedah iaitu berhampiran Pekan Bukit Selambau, jalan besar Bukit Selambau, 300 meter di belakang Sek. Keb. Bukit Selambau, berhampiran menara telekomunikasi dan kilang kayu.

http://www.bio-asli.com/?id=neorise
www.bioasli.com/?id=neorise
www.tvbioasli.com/?ref=neorise
www.bioasli.co.uk/?ref=neorise
www.prepaid.bioasli.com/?ref=neorise